Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 15% kennismakingskorting op jouw spandoek!

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hoe groot moeten de letters op een spandoek zijn?

13 Sep 2023
door Eddy Melissen

Hoe groot moeten de letters op een spandoek zijn om goed leesbaar te zijn?

Als je ooit een spandoek hebt ontworpen of besteld dan is de kans groot je een belangrijke vraag had: "Hoe groot moeten de letters eigenlijk zijn?" Je wilt natuurlijk niet dat je boodschap niet te lezen is. Het is dan ook belangrijk dat je tekst op het spandoek duidelijk en goed leesbaar is voor degenen waarvoor het bedoeld is. In dit artikel bespreken we hoe je de juiste lettergrootte kunt bepalen op basis van de kijkafstand.

Eén van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de lettergrootte op een spandoek is de afstand tussen het spandoek en de lezers. Spandoeken worden vaak opgehangen op plaatsen waar ze van veraf gezien kunnen worden. Bijvoorbeeld langst wegen, in stadions of op evenementen. Daarom moet je ervoor zorgen dat de letters groot genoeg zijn om duidelijk leesbaar te zijn. Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen de boodschap kunnen lezen, daarom moet het ook van grote afstand goed zichtbaar zijn.

Een handige formule die vaak wordt gebruikt om de juiste lettergrootte te bepalen, is als volgt: De afstand tussen de lezer en het spandoek gedeeld door 3 = De lettergrootte (hoogte van de letters) in centimeters.

 

 

Voorbeelden van afstanden en grootte letters

Laten we deze formule toepassen op verschillende kijkafstanden:

  • Bij een afstand van 5 meter: 5 gedeeld door 3 = 1,67 cm. De letters moeten dus minimaal 1,67 cm groot zijn.
  • Bij een afstand van 10 meter: 10 gedeeld door 3 = 3,33 cm. De letters moeten dus minimaal 3,33 cm groot zijn.
  • Bij een afstand van 15 meter: 15 gedeeld door 3 = 5 cm. De letters moeten dus minimaal 5 cm groot zijn.
  • Bij een afstand van 20 meter: 20 gedeeld door 3 = ongeveer 6,67 cm. De letters moeten dus minimaal ongeveer 6,67 cm groot zijn.
  • Bij een afstand van 25 meter: 25 gedeeld door 3= ongeveer 8,83 cm de letters moeten dus minimaal 8,83 cm groot zijn

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze formule slechts een richtlijn is en dat er andere factoren en omstandigheden kunnen meespelen bij het bepalen van de ideale lettergrootte op een spandoek. Bijvoorbeeld het soort lettertype dat je gebruikt en de kleurcontrasten tussen de tekst en de achtergrond kunnen ook invloed hebben op de leesbaarheid. Arial Bold is bijvoorbeeld beter leesbaar dan een heel sierlijk lettertype wat op een handschrift lijkt.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het doel van je spandoek en je doelgroep. Als je bijvoorbeeld een spandoek maakt voor een evenement waarbij mensen snel voorbij lopen of rijden, wil je misschien grotere letters gebruiken om ervoor te zorgen dat ze in één oogopslag kunnen worden gelezen. Want dan nemen mensen vaak minder lang de tijd of ze staan niet stil zodat ze het spandoek rustig kunnen bekijken. Als je echter een spandoek maakt voor een binnenlocatie waar mensen dichterbij kunnen komen, kun je mogelijk iets kleinere letters gebruiken.

Tot slot

Al met al is het belangrijk om de juiste lettergrootte te kiezen op basis van de afstand tussen het spandoek en de lezers. Door gebruik te maken van de eerder genoemde formule kun je een goede richtlijn krijgen voor de minimale grootte van de letters. Vergeet ook niet om rekening te houden met andere factoren zoals het lettertype en kleurcontrasten om ervoor te zorgen dat je boodschap duidelijk en leesbaar is voor iedereen!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »